mandag 15. juni 2009

Blir det noen valper, tro?

Det store spørsmålet her er om det blir noen valper i august. Paring ble det nemlig så som så med - ingen av de tiltenkte foreldrene viste noen særlig interesse. Mandag for en uke siden bar det i vei til veterinæren. Et utstryk viste at det ihvertfall ikke var for tidlig og dermed ble det foretatt en inseminasjon. Jeg var tilbake hos vetten på tirsdag formiddag for et nytt innlegg. Så er det bare å vente og se. Det blir nok en ultralydprøve om en 3 ukers tid. Når det likevel ble inseminasjon ble Victors edle dråper testa og der kunne vetten rapportere at det absolutt sto til liv. Da er det ihvertfall ikke mulig å skylde på sædkvaliteten dersom det ikke blir noe utav dette. Blir det valper så er ca termin 10. august. Det er Victors 2-årsdag også, så kanskje vi kan feire dobbelt!

Her får en gjespende valp fra C-kullet representere håpet om flere småtasser til høsten. For alt jeg veit kan dette være Chari.

Hvorfor de to ikke var villige til naturlig paring er et godt spørsmål. Jeg har vært borti dette en gang før og da var det Lulu det var problemer med. Jeg har en teori, men understreker at det bare er nettopp det - en teori: I en naturlig ulveflokk er det bare alfa-dyrene som parer, altså at lederhannen parer seg med ledertispa og det blir født 1 kull i flokken. Victor og spesielt Chari er nok typiske B-hunder min flokk - det er fortsatt Mike og Joy som besitter tronen. Spesielt er Joy en sterk Alfa-hunn. I de aller fleste kenneler som har flere tisper slår ikke denne etterlevningen av ulven ut, men det er altså en mulighet for at det gjør det av og til likevel. Jeg har ingen annen god forklaring.

Noen snakker om at det kan bli problemer med paring og infertilitet dersom innavlsgraden er for høy. Det er ihvertfall ikke tilfellet her. Chari og Victor har ikke noe felles i sine stamtavler og de er begge to selv resultatet av såkalt ut-avl.

Denne helga har vært fri for arrangementer og det har vært deilig. Jeg har fått gjort en del småting og så smått begynt å forberede beising/maling av huset seinere i sommer. Jeg skal ikke beise hele huset, bare de veggene som er uttørket. Men jeg vurderer å skifte farge på vinduskarmene, så det kan bli litt pirkearbeid. Men først må det vaskes litt.

Litt detaljfotografering og naturstudie ble det også tid til. Disse maurene var ivrig opptatt med å frakte hjem en elg (sett med maurens øyne):

Maur på matauk.
For å ta helt skarpe bilder av slike detaljer trenger jeg nok en bedre linse, men moro likevel.
I hagen min i Mjøndalen hadde jeg en anseelig mengde stauder og noen få av dem tok jeg med som avleggere hit. Blandt annet noen bergfruer og slektninger av den. De fikk plass i et plantekar, men i fjor havna noen av dem også i bakken bak huset der det er en aldri så liten fjellskrent. Det er jo det rette miljøet for slike planter, og i år kvitterte den jammen med blomster også:

Variant av Bergfrue.

Selv en avblomstra løvetann kan være ganske fin.

Som nevnt tidligere har jeg tømt den gamle sandkassa for sand og gjort den om til et urtebed. Det gror godt i sandkassa og allerede nå har det blitt litt tilskudd til salaten:

Urtebedet.

Urtebedet nyter også godt av at de to granene forsvant. Det har blitt adskillig lysere hos meg. Tidlig i uka forsvant den litt forvokste edelgrana bak i hagen også og min utrolig hjelpsomme nabo fraktet alt vekk. Han påstår også et jeg skal få det igjen som ved til høsten. Jeg har forsøkt å insistere på å betale for jobben, men det vil han ikke vite av. Litt blomster og ei flaske med noe godt fikk jeg nå likevel lov til å sette fra meg på trappa hos han på lørdag.

Jeg kunne også tenke meg å ta ned noen trær på andre sia av tomta, men de står altså på grunnen til en annen nabo. De er ikke i veien for meg nå, men gjør at man nesten får tunell-følelse i oppkjørselen. Kanskje det blir neste års skogryddingsprosjekt. Akkurat nå blomstrer skogstorkenebbet for fullt, så da er det jo ganske fint også:

Oppkjørselen er kranset av skogstorkenebb.

Hundene er ikke så begeistret for at jeg farter rundt på eiendommen utenfor hundeområdet. Da står de gjerne ved gjerdet og følger med. Når jeg holder meg innefor gjerdet farter de selv mer omkring.

Hva driver du med der ute?

I dag har jeg vært enda en tur hos vetten - burde snart få klippekort! I dag var det Mike sin tur. Jeg ville ha en grundig sjekk av ham da jeg ikke har vært helt fornøyd med allmentilstanden hans i det siste. Han hadde også et par løse tenner som nå er borte vekk. Veterinæren fant ikke noe mer galt med han enn det vi veit fra før (tennene og en bilyd på hjertet), så det er kanskje meg som er litt hypokonder. Det ble blandt annet tatt blodprøve for å sjekke nyrefunksjonen, og den var helt fin. Mike blir 9 år nå i sommer, så han er jo ingen ungdom lenger. Likevel er ikke dette en spesielt høy alder for en dverg.
Ellers forbereder vi oss nå på sommerens utflukt. På søndag bærer det av sted til Åre i Sverige der vi har fått plass på en ukes agilitykurs i regi av Gauldal hundeklubb. Åre ligger bare et par timers kjøring fra Trondheim, så vi avslutter med utstilling og agility i forbindelse med NKK Trondheim helga etter. Jeg kommer hjem igjen på mandagen og da går resten av ferien til beising/maling. Jeg har bare tatt ut 2 uker på forsommeren - resten kan komme godt med hvis det blir valper her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar