mandag 7. oktober 2013

Full fres......

Snart 6 uker gamle! Alle valpene er nå reserverte og de nye eierne har vært innom på valpevisitt minst en gang. Ikke alle har fått sett så mye action når de har vært her - når valper sover, ja da sover de! Men nå har de også lengre og lengre perioder der de er våkne og i aktivitet. Det går i hopp og sprett, brytekamper og utforsking av omgivelsene.
 
Kullet ble registrert i NKK i går og da er også navnene klare. De får navn på H hentet fra den greske mytologien. Keiseren blir registrert som Herakles von Dunkel og tispene blir hetende Hemera, Helena, Hermione og Harmonia. Hvem som får hvilket navn av tispene er ikke klart enda.
 
Valpene får nå mat 4 ganger i døgnet. I tillegg får de fortsatt kose seg med mammas melk - Gabi er ikke akkurat knepen på melka, virker det som. De spiser ikke like godt til alle måltider, med får seg ihvertfall en smak av litt annet enn melk med jevne mellomrom. I staretn fikk de "babygrøt" - dvs at jeg bløter Royal Canin Starter godt (koker opp vannet) og så bruker jeg stavmikseren og serverer mens det fortsatt er lunkent. Jeg blander også inn litt Vom og Hundemat valpefor slik at de får i seg litt ferskt/rått. Dette gir en bedre tarmflora og øker nok også smakeligheten på maten. Nå har jeg etter hvert kuttet ut stavmikseren og moser bare lett med gaffel. fram mot levering kutter jeg også ut gaffelen og er ikke like nøye på at maten er lunken. Greit med en gradvis tilvenning.
 
 
Tid for mat!
 
Det er nå den mest arbeidskrevende delen av jobben for oss oppdrettere starter. I tillegg til 4 måltider om dagen, skal valpene oppleve nye ting, forholde seg til mennesker og andre dyr og de skal tilvennes "den stor verden" - alt fra støvsuger, vind, regn, bilkjøring. band osv. Med en litt forsiktig oppstart fra de var ca 3 uker gamle er det nå full fres fram til valpene leveres.

Nå henger vi her til du slipper oss ut, altså!
 
Besøk av valpekjøperne er en del av sosialiseringa. 3 av tispene skal til barnefamilier, så det blir viktig at de er vant med barn.  Nå når det blir litt roligere etter den første runden med valpevisitter er det familie, venner og naboer som trår til. I dag fikk valpene ettermiddagsmaten sin av en nabogutt og han ville gjerne komme igjen. Kanskje han tok med seg lillebror og mamma også. Til helga kommer mine nieser Sara og Sofia for å være sammen med valpene - de har etter hvert blitt svært så rutinerte på valpesosialisering.
 
 
Zia og Keiser'n.

Hundespråk skal de også lære og nå som Zia bor her får de naturlig omgang med en helt annerledes utseende hund. Det utvider horisonten! Vi har også stående invitasjon til å besøke Kennel Foxlike i Lier. Der treffer de sheltier  og kan tumle rundt litt på en godt inngjerdet fremmed uteplass.

Vesla - den minste og tøffeste av tispene.
 
Foreløpig har de hatt mer enn nok med å utforske nye omgivelser når jeg slipper de løs i stua, men etter hvert skal de også få litt mer utfordringer. Skateboard, en mini tunnel, en liten trebro osv blir spennende "leikeapparater".  Og snart blir de også med noen turer ned i hunderommet. Der pleier valper å løpe rundt i full fart - det er nemlig bedre fotfeste på gulvet der enn på parketten i stua. Da benytter de gjerne anledningen til litt galopptrening. Jeg bruker tida der nede til litt handteringstrening. Jeg tar en og en valp opp på trimmebordet og starter litt "på lissom" pelsstell. Litt klipping med saks uten egentlig å klippe, litt during med klippemaskin, litt føner osv.  Ei lita, kort økt holder for hver valp i starten.

Første turen ut!
 
På lørdag fikk valpene sin første tur ut . De var litt i sjokk i starten, men så kom Gabi og åpnet uteserveringa. Da ble det plutselig et greit sted å være. Etter det har de vært ute et par ganger pr dag, men ikke så lenge om gangen. De blir mer og mer modige og er i full gang med å utforske omgivelsene. Og litt tissing og bærsjing har de også benyttet anledningen til. Vi håper på fortsatt godt, varmt og tørt vær slik at valpene kan få daglige turer ute. Er det dager som ikke egner seg til uteliv, får jeg benytte anledningen til en liten biltur eller på annen måte gi valpene litt ny utfordring.
 
De grå plantene lukta tydeligvis godt og skulle smakes på. Siden jeg ikke har noen aning om dette er fornuftig "mat" i valpemager, er planta nå behørig barbert.
 
 
Nok blogg for denne gangen! Valpene skal få en ny tur ut før det blir mørke kvelden.

1 kommentar: