mandag 15. juli 2013

Sommer og ventetid!

Ny norsk utstillingschampion: Gabriela von Dunkel
 
Så er altså championatet til Gabi i boks. Siden hun bare manglet et lite cert etter fylte 2 år, var jeg rimelig sikker på at det skulle gå greit. Men jeg hadde tatt høyde for at det kunne bli noen utstillinger ut over sommeren. I første omgang meldte jeg på 2 stk: NKK Drammen 01.06 og Sandefjord 08.06. I Drammen var det litt for tøff konkurranse for oss. Gabi fikk bedømmelsen Excellent, men heller ikke noe mer. I Sandefjord var det færre deltakere og dommeren likte Gabi godt. Hun ble beste tispe og BIM (best i motsatt kjønn) og Certet var et faktum. Dommer for dagen var Malgorzata Supronowick. For ikke lenge siden fikk jeg beskjed om at søknaden om championat var godkjent av NKK også, så nå kan hun med rette smykke seg med tittelen NUCH.
 
Nå på forsommeren begynte det også å dra seg mot løpetid på både de 3 hjemmeboende tispene og på Mia som bor hos forvert. Jeg var litt spent på timinga, siden jeg var påmeldt et agilitykurs i Sverige med Zia og ikke hadde tenkt at jeg skulle ta med meg de 2 andre tispene dit. Gabi hadde jeg forøvrig heller ikke planer om å pare før championatet var i boks.
 
Men alt la seg veldig bra til rette. Zia var først ut med løpetid. Hun er jo bare teenåringen enda og skulle jo slett ikke pares. Men det klaffet helt fint at hun akkurat ble ferdig med løpetiden før vi reiste til Sverige. 2 uker seinere var Chari og Gabi i gang med bare en dags mellomrom. Jeg hadde en plan med oppfølging på veterinærhøyskolen denne gangen. Da skal man helst starte på dag 10 i løpetia med en blodprøve. På dag 10 ville jeg være i Sverige. Men ved hjelp av en velvillig hundepasser Vanja, lot det seg ordne det også.
 
Her er forløpet av prøver og paringer i kortversjon: Mandag - Vanja tar Chari til lokal vet for blodprøve. Onsdag: prøveresultat klart. Kontakter VHS fra Sverige. Avtaler time på VHS fredag 10.30. Kontakter Victors forvert og gjør avtale om henting fredag morgen. Torsdag kveld: Kjører hjem etter kursslutt kl 17.00, henter Chari og Gabi på veien. Hjemme ca 23.00. Fredag morgen: Kjører til Nøtterøy, henter Victor. Kjører rett til VHS. Prøver tas. Litt tidlig, mener veterinæren. Kjører hjem. Resultatet av blodprøven er klar kl 14.00. Rett tid i morgen, sier vet. Fredag kveld: Gabi står! En helt naturlig paring blir gjennmført i hagen med et godt heng. Lørdag: Ny tur til VHS. Chari blir inseminert. Hjem igjen. Ny paring av Gabi lørdag kveld. Søndag: 3. og siste paring av Gabi. Phu! Man skal ikke ligge på latsia når man er oppdretter!
 
Victor (bak) flankert av sine 2 damer (Chari til høyre, Gabi til venstre).
 
Jeg valgte altså å bruke Victor på begge tispene. Nå var det ikke helt planen at de skulle være klare begge to samtidig, men slik ble det. Victor fikk en travel weekend, men siden Chari ble inseminert, var ikke belastingen på han så alt for stor. Hadde jeg skullet pare en av dem med en annen hannhund, hadde vel tidsskjemaet sprukket.
 
Nå er det bare å vente. I skrivende stund er det ca 2,5 uke siden paring/inseminering. Jeg synes jeg ser tegn på at noe er på gang, spesielt når det gjelder Gabi. Jeg tror hun har startet "rugingen". Chari er jeg mer usikker på, men det er fortsatt håp. Jeg regner med at det blir ultralyd på de begge om et par uker. Det er ingen krise for meg om det "bare" blir 1 kull. Skulle det bli full klaff med 2 kull, må jeg snu meg rundt og etablere noen praktiske løsninger (anskaffelse av ekstra valpekasse/valpebinge), men det skal nok gå. Og så kommer jeg til å forsøke å få litt hjelp i forbindelse med fødselen - ikke helt greit å være aleine hvis de 2 jentene bestemmer seg for å føde samtidig. Når valpene blir eldre, tror jeg bare det er en fordel at de er jevngamle. Da kan de leike sammen og omgås til daglig. Med bare en uke eller to forskjell i alder, ville det fort vekk kunne bli "rått parti". Og dvergschnauzerene får jo som regel ikke så veldig store kull. Større raser, f eks riesenschnauzer, kan fort vekk få både 10 og 12 valper i slengen.
 
 
 
Chari slapper av i sommervarmen på terrassen.
 
 
 ....mens Gabi foretrekker en skyggefull plass på plenen.
 
Mia fikk også løpetid en uke etter de 2 andre tispene, men jeg har ikke forsøkt å pare henne nå. Jeg kunne ikke ta sjangsen på 3 kull nesten samtidig. Jeg blir imidlertid skikkelig skuffa om det ikke blir noen valper her nå - det har vært mange mislykka forsøk både med Chari og Mia. Med Gabi er det jo første forsøk, så jeg krysser fingrene for at problemene ikke fortsetter. Jeg har flere som har ventet lenge på valpeliste og jeg har veldig lyst til å beholde en valp selv - spesielt med Victor som far.
 
Zia og jeg har altså vært på kurs i Sverige - hos Klickerklok/Fanny Gott. Mye grunnlagstrening, blandt annet hoppteknikk, og litt annet handlingssystem enn det jeg har brukt pr nå. Veit ikke nå om jeg vil bruke alt, men veldig greit å utvide horisonten litt uansett.
 
Zia klar for hopptrening. 
 
I spranget - med tunga ute! 
 
Ut av tunnel i godt driv.
 
Jeg var heldig og fikk soveplass i campingvogna til Asbjørg. Den huset Asbjørg, meg, Zia og 5 sheltier. Vi var parkert rett ved banen og kunne bruke vogna som base hele dagen om vi ønsket det. Vi var relativt heldige med været og hadde ikke så stort behov for tak over hodet, men den ene dagen og ikke minst natta var vogna god å ha.
 
 Morgenstund i campingvogn. Her hadde matmor Asbjørg stått opp før hundene var helt klare. De bytta bare seng for anledningen.
 
Zia vil sikre seg at hun får bli med hjem igen - ferdig pakka!
 
Etter intensive dager med kurs er det deilig å kunne slappe av i egen hage.
 
 
Vel hjemme igjen og tilbake til hverdagen. Vi nyter sommeren i hagen, på trening (agility + utstilling) og på turer. Neste milepel blir ultralyd på Chari og Gabi i slutten av juli. Så er Zia påmeldt sin første utstilling i offisiell klasse 10. august (terrierspesial på Ekeberg). Kompis skal stilles på Bjerke, har jeg tenkt. Etter det: VALPEFØDSEL (tvi, tvi)!

Fortsatt god sommer!

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Gratulerer så mye med championatet!! Det gikk jo greit å få til;)
  Lykke til med tispene, håper det blir noe denne gangen!
  Ønsker deg en fortsatt fin sommer. Hilsen Hege, kennel Fjelldvergen

  SvarSlett
 2. Hei Tone
  Gratulerer med championatet på Gabi og lykke til med kommende ultralyder! Må da jammen meg klaffe med i alle fall en av dem nå, vel!!!!
  Fortsatt god sommer.
  Hilsen fra Eli

  SvarSlett