søndag 16. desember 2012

Med valp i huset.....

Da har Zia vært hos oss i drøyt 3 uker og vi har blitt godt kjent med hverandre og har kommet i rute med rutinene her hjemme. De 3 schnauzerdamene har tatt riktig godt i mot sitt nye flokkmedlem. Det blir det masse leik av - og litt oppdragelse av og til.
 
 
Gabi og Zia leiker.
 
 
Vi hadde litt problemer med spisingen i starten, men nå har vi kommet sånn nogen lunde i rute med det også. Hun spiser noen forkuler med Orijen og så får hun en "grøt" som i praksis er en blanding av Orijen forkuler, Junior Apetizer fra RC (våtfor) og Provit vom. Hun er fortsatt ganske småspist, men jeg tror hun får i seg det hun har bruk for av næring. Når jeg har noen flere sammenhengenede fridager i jula, har jeg tenkt å legge om foringa litt. En viss mengde forkuler først - så dessert i form av Apetizer og/eller vom.


3 dvergschnauzere og en anderledes en.
 
 
Schnauzerpels er fullt brukbar som skinnfell, synes Zia.
 
En utfordring vi har hatt er temperaturen ute. Det har i en relativt lang periode ligget på 10 til 20 blå her. Kaldt! Jeg har hele tia tatt Zia med ut med jevne mellomrom. Hun er rask til å gjøre fra seg og så vil hun inn igjen.

Varmer seg på krakken foran peisovnen.
 
For å kunne ta henne litt mer ut, skjønte jeg at jeg måtte finne en eller annen påkledning til henne - både i bilen og også "uteklær". Vi har arvet litt klær fra en annen hundeeier og så har jeg investert i nytt dekken fra Hurrta. Hun liker ikke å gå med klær på, men synes det har begynt å løsne nå. Til bilen har jeg anskaffet en barnesovepose. Pr nå har jeg polstret det minste buret med den, men jeg har også tenkt å bruke den i det store buret. Når den har ligget i hundesenga her innendørs, har hun selv lagt seg ned i soveposen. Jeg tror det skal fungere, men har også kjøpt et bilsetetrekk m/varme som jeg har lagt i det store buret.
 
Nå har imidlertid temperaturen steget til rundt 0, så nå er det lettere å komme seg ut. Det ser ut som om det skal holde seg relativt mildt fram til jul.

 Prøveligging av sovepose.

 Nytt dekken - og Zia fikk nytt tilnavn: Grasshoppa!
 
 
Den alderen Zia er i nå er viktig for sosialiseringen hennes. Til tross for mange kuldegrader har vi derfor forsøkt å komme oss litt ut. Vi har f eks vært på sykebesøk hos Sofia, på Hundens Dag på Krokstadsenteret og på julemøte i Brukshundklubben. Alle aktivitetene har gått riktig så bra og Zia ser ut til å takle nye miljøer godt. På Hundens Dag hilste hun på alt fra irsk ulvehund til chihuvava uten problemer.
 
I dag har vi vært på julemarked i sentrumsgata i Vestfossen - med nytt dekken på. Joy var også med på turen. Joy er rolig og sindig i slike sammenhenger, så hun er et godt forbilde. Flere barn ville hilse og siden Joy lett tar kontakt med alle som ønsker det, fulgte Zia fint etter. Det var ikke alt for mange mennesker, så det var helt greit å gå der med en litt ustruktuert valp i bånd. Hele turen tok 10 - 15 minutter, men det er ikke lengden som teller.

 


På sykebesøk!
 
 Som gjest hos en barnefamilie kan man finne nye "leiketøy" - en prinsessesko for eksempel.

Hjemme her er vi også godt i gang med litt "trening". Nå er Zia flink til å trene seg selv også, så jeg får mye ekstra der. Hun liker å komme seg opp i høyden og de 3 krakkene jeg har på forskjellige steder i huset blir flittig brukt. Av og til har hun "ras" og da går det i full fart i "runden" mellom kjøkken og stue. Innlagt i rundene er også opphopping på krakkene. Hun kom seg også ganske raskt opp i dagsenga og der var det både gode tepper og skinnfeller som det skulle herjes med. Jeg iverksatte litt oppdragelse i den sammenhengen - hos meg er det bare lov å ligge i dagsenga når jeg ligger der. Men etter et par "uhell" med tissing, har jeg satt grind foran senga. Så skal vi heller fortsette grensesettinga når vi har fått reinsligheten på plass (den stresser jeg ikke så veldig, men vi er godt i rute i forhold til Zia's alder).

Ellers ser det ut som om Zia liker å teste ut nye underlag - hun vil gjerne prøvegå på det meste. Som f eks hyllene på metalltrillebordene i hunderommet, dusjkabinettet, putene i dagsenga osv. Det lover godt for agilityen.

Ellers leiker vi mye - både med de andre hundene tilstede og med Zia aleine. Litt stå-trening blir det også og selvfølgelig handtering - tannsjekk, øresjekk, kloklipp osv. Jeg har begynt å betinge klikkeren på henne og da oppdaget jeg et litt svakt punkt. Hun syntes selve klikket var skummelt i starten. Jeg har fått løst opp på det nå (ved bruk av de andre hundene som forbilder), men ser nok at hun kan være litt var for skarpe lyder.

Litt etter nyttår skal vi starte på valpekurs. Ikke et hvilket som helst valpekurs, men "et long distance" kurs der kurslederen vår bor i Slovenia. Flere ganger verdensmester i agility - Silvia Trkman - har laget et konsept der vi får hjemmeoppgaver annen hver uke. Kurset er laget spesielt for vordene agilityhunder og baserer seg mye på leik og triks som kan komme til nytte seinere. Dette blir spennende.

Ut over det får jeg bruke treningskamerater i Brukshundklubben til sosialiseringa og i Drammen hundepark er det valpeslipp hver onsdag i oppvarmet hall. Dropp inn trening i agilty har de også, men det er litt tidlig for oss enda.

På Hundens Dag var det også tilbud om fotografering. Jeg slo til og fikk 3 fine bidler av Zia med julemotiv. Et av dem pryder hjemmesia vår - et annet ser du her. Og med det ønsker vi God Jul til alle våre venner!